Windows XP gezond en wel in 2017!

Na 12 jaar eindigde de ondersteuning voor Windows XP op 8 april 2014. Microsoft zou geen beveiligingsupdates of technische ondersteuning meer bieden voor dit besturingssysteem. Klanten van Microsoft werd aangeraden over te stappen naar een modern besturingssysteem. Want zonder de updates die de gaten in de beveiliging moeten dichten, zou het besturingssysteem een ‘gatenkaas’ voor virussen, malware, spyware en hackers worden.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is het marktaandeel van Windows XP gezakt naar iets meer dan 5% (in april 2014 was het nog een kleine 20%). Dit roept direct de vraag op hoe dit besturingssysteem nog altijd weet te overleven. Ter vergelijking: Windows Vista en Windows 8 hebben samen (!) nog slechts een marktaandeel van 3%.

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, diverse bedrijven en overheden die nog Windows XP computers in gebruik hebben betalen Microsoft voor de updates. De reden dat ze dit doen, is vanwege de extra kosten die de overstap naar een nieuw besturingssysteem met zich meebrengt. Het blijkt dan goedkoper te zijn om Microsoft voor een verlengde ondersteuning van een aantal jaar te betalen. Die extra kosten worden o.a. veroorzaakt doordat de software die bij bedrijven of overheden in gebruik is, niet zonder aanpassing werkend te krijgen is op een modern besturingssysteem.

Dit laatste kan ook voor u een reden zijn om die oude Windows XP computer opnieuw leven in te blazen. Misschien dat u nog programma’s heeft, waar u met veel plezier gebruik van heeft gemaakt, maar die niet meer willen draaien op Windows 10. Nog mooier zou natuurlijk zijn, als u uw XP computer weer als een volwaardige computer zou kunnen gebruiken! Dit kan natuurlijk niet zonder internet en om dit mogelijk te maken moet de computer aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het besturingssysteem moet weer updates krijgen, zodat gaten in de beveiliging weer gedicht worden.
  • Voor de beveiliging tegen virussen, malware, spyware, etc. : een volledig actuele virusscanner.
  • Om veilig over het internet te surfen: een volledig actuele internet browser.

Beveiligingsupdates voor Windows XP
Aangaande het eerste punt bevinden we ons in de gelukkige situatie, dat het op Windows XP Service Pack 3 gebaseerde Windows Embedded Industry (POSReady) nog beveiligingsupdates krijgt, en wel tot april 2019! Deze updates zijn identiek aan de updates die Microsoft uit zou brengen voor de standaard Windows XP versie en zijn dus ook te installeren mits de XP computer is voorzien van Service Pack 3 en het om de 32-bit versie gaat. Om deze updates in het besturingssysteem aangeboden te krijgen moet er een registeraanpassing uitgevoerd worden, waardoor Microsoft het systeem herkent als een POSReady-systeem.

Deze registeraanpassing is eenvoudig zelf uit te voeren. Maak een nieuw tekstbestand aan met het programma Kladblok en kopieer daar de volgende tekst in:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
“Installed”=dword:00000001

Windows XP updates in 2017

Sla het vervolgens op onder de naam ‘updates.reg’. Dubbelklik nu op het bestand om de registeraanpassing door te voeren. Ondanks dat Chromepy deze procedure met succes heeft uitgevoerd en kan bevestigen dat de updates probleemloos worden geïnstalleerd, is het altijd verstandig een back-up van het systeem te maken voordat met deze procedure begonnen wordt.

De virusscanner
Betreffende de virusscanner uit het tweede punt blijkt dat de nieuwste versie van AVG Windows XP nog altijd ondersteund (maart 2017), onder voorwaarde dat Service Pack 3 geïnstalleerd is.
Controleer de ondersteunde besturingssystemen via deze link. Mocht de ondersteuning voor XP inmiddels gestopt zijn, dan biedt deze link mogelijk een oplossing. Download AVG via deze link.

Internet Explorer 8
Tot slot het derde punt: de internet browser. Microsoft heeft de ondersteuning van Internet Explorer 8, de laatste versie die nog geschikt was voor Windows XP, op 12 januari 2016 definitief stopgezet. Deze versie was op dat moment al lange tijd niet meer actueel, aangezien Internet Explorer 11 toen al beschikbaar was.

Chrome versie 49
In april van datzelfde jaar is Google met de ondersteuning van zijn Chrome browser gestopt. In tegenstelling tot de Internet Explorer 8 van Microsoft was deze browser tot op dat moment nog volledig actueel (versie 49), inmiddels is versie 57 uitgebracht (maart 2017). Dit wil overigens niet zeggen dat versie 49 het niet meer doet, op dit moment functioneert de browser namelijk nog voor de volle 100%, maar zal het geen updates en patches voor beveiligingslekken meer ontvangen. Daarmee valt ook deze browser af. 

Opera versie 36
Een andere mogelijke browser zou Opera kunnen zijn. Maar aangezien deze browser gebaseerd is op Chrome, is de laatste versie van Opera voor Windows XP versie 36. Deze versie is gebaseerd op de laatste versie van Chrome voor Windows XP, namelijk versie 49. Opera heeft toegezegd deze versie voorlopig nog van beveiligingsupdates te voorzien, dit in tegenstelling tot Google. Maar daar ook van deze browser geen actuele versie te installeren is, de huidige versie is 43 (maart 2017), valt ook deze af.

Firefox versie 52
Blijft over Firefox, de browser van Mozilla. Firefox zit momenteel op versie 52 en dit zal volgens Mozilla de laatste volledige update voor Windows XP en Windows Vista zijn. Daarna worden nog wel beveiligingsupdates uitgeven, maar geen nieuwe functies. Op dit moment staat vast dat deze beveiligingsupdates nog tot september 2017 worden uitgebracht. Medio 2017 zal een laatste einddatum voor ondersteuning worden aangekondigd, gebaseerd op het aantal gebruikers dat nog steeds van Windows XP en Vista gebruikmaakt. Firefox blijkt dus de enige browser te zijn die nog een actuele versie voor Windows XP heeft. De instructies om de nieuwste versie van Firefox op uw Windows XP computer te krijgen vindt u via deze link.

Windows XP in 2017

Met de nieuwste updates geïnstalleerd en een actuele virusscanner en internet browser is Windows XP weer klaar voor gebruik! Ziet u het niet zitten om bovenstaande zelf uit te voeren, dan kunt u Chromepy bellen op 085-8880533. Voor slechts 30 euro is uw XP computer weer bij de tijd!

Heeft u een computer, tablet of smartphone met een verouderd besturingssysteem? Chromepy zoekt voor u uit of het apparaat nog up-to-date te krijgen is!