Wat is multi-boot?

'Multi' betekent meer dan één en 'boot' is een Engelse term waarmee het opstarten van een computer wordt aangeduid. Om een computer te kunnen gebruiken is een besturingssysteem nodig, zoals bijvoorbeeld Windows. Wanneer nu meerdere van deze besturingssystemen op één computer zijn geïnstalleerd spreken we van een multi-boot systeem.

Zodra een dergelijk systeem wordt opgestart, krijgt de gebruiker een keuzescherm gepresenteerd met een lijst van twee of meer besturingssystemen waaruit hij of zij kan kiezen. Afhankelijk van het doel waarvoor de computer gebruikt gaat worden, kan het best bijpassende besturingssysteem gekozen worden. Hieronder volgen een aantal belangrijke redenen om uw laptop of PC te veranderen in een multi-boot systeem:

  • Meer veiligheid. Door het installeren van een veiliger besturingssysteem dan Windows, kunt u zorgeloos uw bankzaken of online aankopen doen.
  • Meer mogelijkheden. Door het installeren van bijvoorbeeld Remix OS, kunt u Android software op uw PC draaien! Of uw laptop in een chromebook veranderen met de installatie van CloudReady.
  • Moderniseren. Een PC of laptop met een verouderde Windows versie nieuw leven inblazen. Een alternatief besturingssysteem kan uw oude computer weer volledig bij de tijd brengen.
  • Continuïteit. Door bijvoorbeeld Windows twee keer op uw computer te installeren, verlaagt u de kans dat uw computer uitvalt door een virusinfectie of een Windows fout. U kunt namelijk altijd nog de andere Windows installatie opstarten! 

Er is een grote variëteit aan besturingssystemen beschikbaar, waarvan Microsoft Windows vooralsnog de bekendste is. Als alternatief voor Windows zijn al decennialang diverse varianten van het besturingssysteem Linux beschikbaar. Ondanks dat deze Linux varianten (distributions) gratis worden aangeboden (inclusief office software!), hebben ze nooit op veel enthousiasme van het publiek kunnen rekenen. Dit komt omdat veel voor Windows ontwikkelde software er niet op kan draaien (een gedeelte wel middels Wine, zo is Microsoft Office 2013 wel te installeren maar de 2016 versie nog niet).

Inmiddels is er echter veel veranderd. Zo is veel software tegenwoordig cloud-gebaseerd. Dat wil zeggen dat deze software vanaf internet te gebruiken is, via een internetbrowser, en niet op de computer geïnstalleerd hoeft te worden. Naast spelletjes wordt op deze wijze ook professionele software zoals Adobe Photoshop en zelfs het populaire Microsoft Office (Office 365) aangeboden. Deze manier van software distributie zal in de toekomst de norm worden.

Hoewel Linux op de PC nooit groot wist te worden, is het in de vorm van Google's Android wel populair geworden op smartphones en tablets. Zo populair zelfs, dat het de markt op het gebied van smartphones domineert met bijna 90 procent. Er zijn inmiddels diverse initiatieven (buiten Google om) om dit besturingssysteem ook naar de PC te brengen. Aangezien Android een zeer grote software bibliotheek heeft, is het een geduchte concurrent voor Windows. Door Google zelf wordt het eveneens op Linux gebaseerde Chrome OS aangepast, zodat het ook Android software kan draaien.

Veiligheid is altijd een probleem bij Windows gebleven. Nu internet met de dag gevaarlijker wordt (virussen, malware, spyware en hackers), is dit des te meer een reden om uit te kijken naar veiligere alternatieven. Linux is van oorsprong altijd al veiliger geweest dan Windows, dusdanig dat nog altijd geen virusscanner nodig is. Dit geldt voor alle varianten van Linux. De veiligste variant is vooralsnog het Chrome OS van Google, het besturingssysteem voor Chromebooks, Chromeboxen en Chromebits. Ook van dit besturingssysteem is inmiddels een versie voor de PC beschikbaar (buiten Google om).

De zeer beperkte mate waarin commerciële games beschikbaar waren op Linux, is ook een reden geweest voor het gebrek aan succes op de PC. Ook dit is inmiddels veranderd door de komst van het op Linux gebaseerde Steam OS. Steam OS wordt ontwikkeld door Valve, het softwarehuis achter diverse grote PC games zoals CounterStrike en HalfLife. Valve ontwikkelde ook Steam, een online distributie systeem voor games dat erg populair is onder PC gamers. Steam OS is ontwikkeld om PC gaming minder afhankelijk te maken van Microsoft Windows. Inmiddels zijn door dit initiatief een groot aantal games beschikbaar op Linux. Hoewel Windows vooralsnog het grootste aanbod aan commerciële games heeft, biedt Linux inmiddels een alternatief dat te overwegen is.

Chromepy heeft een selectie gemaakt uit de talloze besturingssystemen die beschikbaar zijn, om de keuze eenvoudiger te maken. Dit wil overigens niet zeggen dat andere besturingssystemen niet gekozen kunnen worden voor een multi-boot installatie (zoals bijv. Linux Mint en Zorin OS, meer keuze is via deze link te vinden). Ook is het mogelijk om Windows meerdere keren in multi-boot te installeren. Zodoende kunt u de ene Windows installatie 'schoon' houden door er enkel uw bankzaken mee te doen en kunt u met de andere installatie vrijelijk op internet surfen. Laat u vooraf goed informeren door Chromepy bij het maken van uw keuze. Als u overtuigd bent van het nut van een multi-boot systeem en uw laptop of PC van een tweede besturingssysteem wilt voorzien, dan kunt u contact opnemen met Chromepy voor het maken van een afspraak. Gebruik hiervoor de online afspraakplanner of bel naar 085-8880533.

De kosten
Chromepy hanteert een prijs van 30 euro voor een nieuwe installatie van een besturingssysteem naar keuze. Als de klant zijn eigen bestanden wil meenemen naar het nieuwe besturingssysteem (back-up), dan kost dat 30 euro meer. Mocht de nieuwe installatie een Windows installatie zijn, dan komen daar de licentiekosten van Windows (99 euro) nog bovenop.